Stampa

«Ελλάδα - Ιταλία 2007/ 2013»: Δράσεις Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα από το W.S.P.C.

on .

wspcΗ εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.- Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (δ.τ.: «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.»), επικεφαλής εταίρος του έργου με τίτλο «Cross-border Network for the Promotion of Wine Products» (ακρωνύμιο «WINE-NET») του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013», πραγματοποίησε στα Ιωάννινα σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Wine & Spirit Professional Center (W.S.P.C.)/ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΝΟΥ & ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ, ο οποίος είναι ο μοναδικός Πιστοποιημένος Φορέας Εκπαίδευσης Κρασιών και Αποσταγμάτων από το Υπουργείο Παιδείας και τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων, δύο (2) εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα Οινογνωσίας – Οινολογίας, συνολικής διάρκειας 24 ωρών το καθένα (θεωρία και πρακτική), στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 6.2 «Δράσεις Εκπαίδευσης»/ «Training Activities» του έργου «WINE-NET».

Η διεξαγωγή των σεμιναρίων έλαβε χώρα στα Ιωάννινα κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2014 και σε αυτά συμμετείχαν τριάντα (30) επαγγελματίες του οινικού εμπορίου των Ιωαννίνων. Αμπελουργοί, Γεωπόνοι, Οινοπαραγωγοί, Οινολόγοι, Στελέχη Οινοπαραγωγών Επιχειρήσεων και Στελέχη Χονδρεμπορίου και Λιανεμπορίου καθώς και Στελέχη από την αγορά της Εστίασης απαρτίζανε το σύνολο των συμμετεχόντων.

Τα σεμινάρια πέτυχαν να εφοδιάσουν με τα απαραίτητα γνωστικά και εμπορικά εργαλεία τους επαγγελματίες των Ιωαννίνων που σχετίζονται με τον οίνο και επιθυμούσαν να εμπλουτίσουν τις βασικές τους γνώσεις. Η επίτευξη της βαθύτερης κατανόησης του κρασιού και της πώλησης αυτού από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τους χώρους της επιτόπιας κατανάλωσης (τελικός καταναλωτής) αποτέλεσαν τον κορμό και τον στόχο της εκπαίδευσης.

Το πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στην οινοπαραγωγική περιοχή Ζίτσα στα οινοποιεία: «ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ» & «ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε.». Τα δύο μεγαλύτερα κέντρα οινοπαραγωγής είναι η Ζίτσα και το Μέτσοβο, ενώ ενδιαφέρον έχουν και τα Τζουμέρκα. Η Ζίτσα είναι η μοναδική Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ήπειρο. Κάθε καταγραφή των ποικιλιών της Ηπείρου πρέπει να ξεκινά από την Ντεμπίνα, μια ποικιλία σταφυλιού κορυφαίας ποιότητας και για αυτό καταλαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό των φυτεύσεων, με απόγειο την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Ζίτσα. Οι δύο βασικές ερυθρές ποικιλίες της Ηπείρου είναι το Βλάχικο και το Μπεκάρι. Αυτές οι σπάνιες ποικιλίες διαφέρουν πολύ στο χαρακτήρα και οι παραγωγοί συχνά δημιουργούν κρασιά που περιέχουν και τις δύο. Στην περιοχή της Ηπείρου καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες, είτε Ελληνικές, όπως η Μαλαγουζιά, είτε διεθνείς, όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Chardonnay και το Traminer.

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης M.W επικεφαλής της διεξαγωγής των σεμιναρίων και των εκπαιδευτικών επισκέψεων στα οινοποιεία «ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε.» & «ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ» είπε για τα κρασιά της Ηπείρου: “ Η Ήπειρος είναι, σε αμπελουργικό και οινικό επίπεδο, μια από τις πιο συναρπαστικές περιοχές της Ελλάδας και ίσως ολόκληρης της Ευρώπης. Τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά μαζί με μια σειρά ποικιλιών που δεν απαντώνται πουθενά άλλου, δίνουν κρασιά πολλών διαφορετικών τύπων, πάντα όμως υψηλής ποιότητας και ξεχωριστού χαρακτήρα. Αυτό το τελευταίο, ο ξεχωριστός χαρακτήρας, ίσως είναι το σημαντικότερο – στις απαιτητικές αγορές της χώρας μας και του εξωτερικού, ο έντονος ανταγωνισμός αφήνει ελπίδες μόνο σε κρασιά που είναι πραγματικά ξεχωριστά."

Presenti i tuoi prodotti tramite WineNET

Il progetto WineNET offre la possibilità ai produttori di prodotti vitivinicoli a creare un loro portale web entro WineNET allo scopo di presentare e promuovere i loro prodotti al pubblico.

Leggi di più

WineNET Partner

epirussa
Περιφέρεια Ηπείρου
Δήμος Κόνιτσας
Δήμος Cellino San Marco
Δήμος Guagnano
Greece Italy 2007 2013

Riguarda WineNET

Contatti

Email: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.
Facebook:WineNet